Mening van andere organisaties

wat is de mening van andere organisaties

Platformwindenergiedezijpe
FEIT: Windturbines veroorzaken geluidsoverlast
Wettelijke geluidsnormen versus echte ervaringen van mensen die bij windturbines wonen.
Over de nieuwe geluidsnormen
De nieuwe geluidsnormen voor windturbines (Lden) zijn jaargemiddelden. Dus als het één dag niet waait en er geen / minder geluid is, mag de turbine de volgende dag meer herrie maken. Als je dus 150 dagen 35dB hebt en 150 dagen 50dB dan zal de studie 42,5dB als gemiddelde geven.
Volgens de nieuwe geluidsnormen mag windturbinegeluid meer hinder veroorzaken dan snelverkeer en vliegtuigen. Waar snelweggeluid ’s nachts en in het weekend verstomt, mag de turbine op die momenten herrie blijven maken.
Over geluidsoverlast bij bestaande windturbines
Diverse gerenomeerde instellingen hebben onderzoek verricht naar geluidsoverlast door bestaande windturbines, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, TNO, RIVM en GGD. De rechtbank en Hoge Raad heeft de studies van Prof. Van den Berg van de Rijksuniversiteit
Groningen overgenomen als wetenschappelijke basis voor het optreden van geluidsoverlast, met name in de nacht.
G.P. van den Berg / GGD Amsterdam
“Windturbinegeluid blijkt naar verhouding hinderlijker te zijn zodat het bij een aantal mensen zeker hinder zal veroorzaken. Bij een reëel geluidsniveau van 45 dB(A) ondervindt 31% van de omwonenden (straal 2,5km) hinder.”
Prof. F. van den Berg, Rijksuniversiteit Groningen
“De stevige wind in de hogere luchtlagen zorgt ervoor dat de wieken van windmolens ’s nachts vaak sneller draaien dan overdag. Het geluid dat de stroming van de wind langs de wieken veroorzaakt wordt daardoor luider.” “Omwonenden ervaren veel geluidsoverlast van windmolens. Zij vinden het zoevende geluid van de wieken veel hinderlijker dan het lawaai van auto's, vliegtuigen of treinen, ook al produceren die evenveel decibel.”
RIVM / GGD (2009)
“Kenmerkend voor het geluid van windturbines is dat al bij een zeer lage geluidbelasting hinder ervaren wordt.” “Het karakter van het windturbinegeluid wijkt dan ook sterk af van de andere genoemde vormen van omgevingsgeluid.” “Ook in de gecombineerde analyse van TNO werd een verband gevonden tussen geluidniveaus van windturbines en slaapverstoring.”
TNO
“TNO heeft in opdracht van VROM de relatie tussen de blootstelling aan geluid door windturbines en verwachte percentages (ernstige) hinder vastgesteld op basis van bestaande gegevens verzameld in Zweden en Nederland. Hierbij bleek dat in vergelijking met andere geluidsbronnen al bij een relatief lage geluidbelasting hinder van windturbinegeluid wordt ervaren.”
Franse Gezondheidsraad
“De Gezondheidsraad adviseert plannen voor de bouw van windturbines binnen een straal van 1,5 kilometer van woonbebouwing op te schorten.”
UK Noise Association Report on Wind Turbines Noise
“Moderne windturbines zijn stiller, maar er is overtuigend bewijs dat het geluid die zij produceren onderschat wordt, vooral bij grote hoge turbines.” “Wij raden aan 1 tot 1,5 mijl afstand te houden tussen windturbines en woonbebouwing.”
RIVM 
Op grond van de beschikbare kennis wordt verwacht dat 8 à 9 procent van de omwonenden ernstige hinder zal ondervinden als het geluidniveau gelijk is aan de huidige geldende norm. Dit percentage kan sterk verschillen per situatie, doordat veel andere factoren (zoals het overige geluid in de omgeving, de mening over windenergie, het al dan niet hebben van uitzicht op de windturbine, het vertrouwen in instanties) invloed kunnen hebben op geluidhinder.
TNO
Als de molens voldoen aan wettelijke normen, betekent dit nog niet dat mensen geen overlast zullen ervaren. Ieder mens ervaart geluid immers anders. Bovendien gaat de norm uit van gemiddelden en niet van het maximale geluidsniveau dat op bepaalde momenten wordt bereikt (afhankelijk van windkracht, windrichting, geluid snelweg et cetera).
GGD
 In een onderzoek van TNO (bron: TNO, Hinder door geluid van windturbines, 2008) wordt gesteld dat met de huidige Nederlandse normen voor geluid, ca. 9% van de bevolking ernstige hinder ondervindt. Dit percentage is een indicatie, lokale en persoonsgebonden factoren spelen hierbij een rol waardoor de situatie per locatie kan verschillen.

Share by: