Geluidsoverlast
Geluidsoverlast is het meest problematische gevolg van windturbines die te dicht bij bewoning geplaatst zijn.
Als men even dichtbij een windturbine staat “dan valt het geluid wel mee” zullen velen zeggen.
Beeld U nu in dat dit geluid continu op de achtergrond te horen is. Voor minstens 15 jaar, dag en nacht.
Windturbines veroorzaken effectief geluidshinder, wat je zelf gemakkelijk kan nagaan door in de buurt van dergelijke megaturbines te gaan wandelen. Omwonenden getuigen: „het is een gezoem, een zoevend geluid dat nooit stopt”. Rijdt maar naar Nieuwmoer, om het aan den lijve te ondervinden.
Vooral ’s nachts is dit gezoem hinderlijk en irriterend, wegens het wegvallen van het omgevingsgeluid, het vallen van de wind aan de grond, terwijl de wind aanwakkert in de hogere luchtlagen, zeker op 150 meter!
Gevolg geluidsoverlast
Er ontstaan slaapstoornissen: de slaapkwaliteit vermindert: minder goed inslapen, frequent wakker worden, her-inslapen wordt moeilijker. Die slechte nachtrust heeft uiteraard een nefast gevolg op de gezondheid : vermoeidheid, hoofdpijn, hoge bloeddruk, oorsuizen, concentratiestoornissen, slaperigheid overdag…. Op zijn beurt verhoogt dit dan weer het risico voor het ontstaan van ernstigere aandoeningenzoals hersenthrombose, hartinfarct. Helaas, een goede isolatie van de slaapkamer haalt niets uit – infrasoon en laagfrequent geluid dringt gewoon je huis binnen, net zoals je soms de bassen van een auto met te luide muziek, tot heel ver blijft horen, ook al zijn de ramen van je eigen wagen gesloten.
Rijdend in de auto komt u vast wel eens langs draaiende windmolens en dan hoort u daar niets van. Maar wanneer het stil is zonder ander lawaai, dan wèl. De hoeveelheid geluid is meetbaar, maar de ervaring van geluid is voor iedereen anders.
RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft ook gestudeerd op het windmolen geluid. Zij kijken naar het aantal mensen dat ernstig gehinderd wordt door een bepaalde hoeveelheid geluid binnenshuis. Ernstig gehinderd betekent ziek makend en liever verhuizen. Zij gaan ervan uit dat het acceptabel is dat 3% van de omwonenden ernstig gehinderd wordt bij een bepaalde hoeveelheid geluid. Dat zijn b.v. normen voor wegverkeer. Maar de wettelijke normen voor windmolens zijn veel ruimer. Die komen erop neer dat 1 op de tien mensen graag wil verhuizen. Bovendien wordt gerekend met een gemiddelde jaarhoeveelheid geluid , wat betekent dat als u vandaag uw bed uit rammelt en morgen en overmorgen niet, het wel in orde is. De NLVOW geeft hier deskundige informatie over, zie www.nlvow.nl . Andere landen om ons heen kennen heel andere normen waardoor windmolens daar op veel grotere afstanden van huizen moeten worden geplaatst. Maar daar is ook veel meer ruimte. Voormalig minister Kamp, zelf verantwoordelijk voor energie transitie, verklaarde dan ook dat Nederland te kleinschalig is voor windmolens op land.