In groot deel Twente mogen helemaal geen windmolens
- door c32afff23760060e378e5ef91768c3a2f22743c7
- •
- 20 jan, 2018
- •

In groot deel Twente mógen helemaal geen windmolens
ENSCHEDE - Een groot deel van Twente is uitgesloten voor windmolens. Dat blijkt uit de Omgevingsvisie van de provincie. In Noord-Oost Twente mogen geen windmolens komen, de Sallandse Heuvelrug is verboden gebied, maar ook de laagvliegroutes en af- en aanvliegroutes van vliegveld Twente zijn niet toegestaan voor turbines.
Overijssel is voor windenergie ingedeeld in drie gebieden: zogenoemde ‘kansrijke zoekgebieden’, ‘gebieden voor windenergie onder voorwaarden’ en ‘uitsluitingsgebieden’.
'Kansrijk'
De kansrijke zoekgebieden liggen tussen Zwolle en Staphorst en op de grens van de gemeenten Ommen en Hardenberg. Deze gebieden zijn kansrijk omdat het landschap niet te sterk wordt aangetast en omdat het er vaker en harder waait.
Voor de kansrijke gebieden geldt dat de provincie, om de doelstelling te halen, desnoods gemeenten tot medewerking dwingt. Dat is inmiddels al een keer gebeurd, omdat de gemeente Ommen dwars lag. Voor Staphorst dreigt nu hetzelfde.
Niet toegestaan
Een groot deel van Twente valt onder de uitsluitingsgebieden, omdat de gebieden vallen onder de groen-blauwe hoofdstructuur in Overijssel, voorheen Ecologische Hoofdstructuur of Nationaal Park zijn (zoals de Sallandse Heuvelrug) of Nationaal Landschap.
In de overige uitsluitingsgebieden zijn nieuwe windturbines niet toegestaan vanwege de hoge cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwaarden van deze gebieden, die samenhangen met de recreatieve en toeristische waarde.
Onder voorwaarde
Wat overblijft in Twente zijn de gebieden waar windenergie onder voorwaarden wordt toegestaan. Daar zijn initiatieven voor windenergie mogelijk ‘als er sprake is van een goede landschappelijke inpassing op basis van de aanwezige gebiedskenmerken’.
De provincie laat de beslissing daarover aan de gemeenten. In de praktijk betekent het dat er bij grote maatschappelijke weerstand geen windmolens komen. Dat was eerder het geval in Nijverdal en de Hof van Twente. Naar aanleiding van de discussie over windmolens in Enschede zegt de Boekelose dorpsraad dat plaatsing van windmolens in Enschede niet voor de hand ligt.
Beide groepen zijn ervan overtuigd dat windmolens een duurzame energiebron kunnen vormen. Maar dat plaatsing ervan in windluw Twente weinig efficiënt is. Bovendien is plaatsing op nog geen 500 meter van een woonwijk én op de rand van landgoed Twickel geen goed idee. Er kleven (gezondheid) risico’s aan. Zonder jaarlijks terugkerende subsidie van enkele tonnen zijn deze windmolens in Twente niet rendabel. Terwijl op zee de mogelijkheden alsmaar toenemen kunnen ze daar ook nog eens zonder subsidie worden gebouwd. Ook de biotoop voor zeeleven rondom de voet van de windmolens kan verrijkt worden door slimme uitvindingen
De komende maanden zullen we zowel politiek, juridisch én actievoerend van ons laten horen.
We hopen uiteraard alle buurtbewoners hier bij te betrekken. Dus houd onze websites in de gaten.
https://www.burentegenwindmolens.nl
http://www.geenwindmolensbijwoonwijken.nl

U leest het deze week in de Bornse Courant!